regtech-leaddeveloper-2

Förverkligar sin dröm genom mjukvaru-utveckling

Arafat Mollik är en innovativ utvecklare och Regtechs yngsta rekryt med ett ambitiöst mål: att leva sitt liv fullt ut medan han samtidigt förändrar världen genom data. På Regtech använder han sin talang till att skapa effektiva digitala lösningar för banksektorn. En bra balans mellan jobb och fritid låter honom utvecklas professionellt samtidigt som han har möjlighet att utöva sina andra intressen som att resa och fotografera.

Arafat var fascinerad av problemlösning och dataspel som Tekken och Super Mario redan som barn och det stod tidigt klart att han inte skulle följa samma väg som sin affärssinnade familj i Bangladesh. Hans första erfarenhet av kodning och programmering gav honom en närmast euforisk känsla.

”Programmering, spel och våra personliga liv har alla något gemensamt – man sysslar alltid med någon form av problemlösning. Då man spelar försöker man hitta sätt att bekämpa skurkarna, och när man programmerar försöker man skapa funktioner som löser specifika problem”, förklarar han.

Skapa förändring

Genom att arbeta som mjukvaru-utvecklare på Regtech har Arafat möjlighet att utöva sin största passion – det vill säga att skapa förändring genom kodning och programmering – och att växa professionellt genom att fokusera på en kund, Svea Bank.

”Vi är ett snabbväxande företag och det faktum att vi ägs av Svea ger oss trygghet. Om Regtech fortsätter att växa tillräckligt, tror jag att vi har en verklig chans att ha en betydande inverkan på banksektorn. Att skapa förändring är min största dröm professionellt, oavsett vilket område jag jobbar inom”, säger han.

Please do disturb

Arafats främsta motivation att arbeta på Regtech är arbetskulturen och lagarbetet. Han uppskattar de många sociala aktiviteterna med kollegorna utanför jobbet samt hur de kommunicerar och stöder varandra professionellt. Trots möjligheten att arbeta på distans tillbringar han nästan all sin arbetstid på kontoret i Vasa.

regtech-arafat_mollik

“I varje projekt samarbetar jag med minst en av mina kollegor. Att dela på ansvaret är effektivare och dessutom minskar pressen jämfört med då man jobbar ensam. Jag lär mig också väldigt mycket genom sättet vi pratar och öppet kommunicerar med varandra. Jag har en skylt på mitt skrivbord med orden Please DO disturb”, säger Arafat leende.

Flexibilitet leder till ansvarstagande

Alla medarbetare på Regtech har sina egna specifika uppgifter och teamen fokuserar normalt på ett projekt i taget.

”Här får jag koncentrera mig på det jag gör bäst. Det skiljer sig en hel del från arbetet som mjukvaru-konsult i ett tredjepartsföretag där man samtidigt jobbar med många liknande projekt och kundkontakter. Jag gjorde det efter studierna, men den hektiska arbetsmiljön gav inget utrymme för personlig tillväxt. Det är fantastiskt att Regtech kan erbjuda en stressfri arbetsmiljö och full flexibilitet, vilket också lär oss ansvar.”

En fallenhet för rättvisa och skönhet

I jobbet har Arafat även nytta av sin andra specialtalang, sin visuella fallenhet, då han utvecklar användarvänliga gränssnitt genom front-end design. I Bangladesh använde Arafat denna talang för att göra videor för att öka medvetenheten om tuffa sociala och miljömässiga problem, men på senare tid har filmandet blivit mer av en fritidshobby. Numera gör Arafat resevloggar för att dela med sig av det unika i varje land och stad han besöker.

”Det är uppfriskande att resa och upptäcka det vackra i olika kulturer och länder. Jag tror att människor är benägna att ändra sina åsikter, och det är möjligt att uppmuntra den förändringen genom video.”

Lycka och balans

Men hur hamnade Arafat på Regtech i Vasa, Finland? Arbete utomlands är en dröm för många ungdomar med hans bakgrund men Arafats val av land var inte det mest typiska. Det visade sig i alla fall vara den perfekta matchningen till hans livsmål.

”Min farbror som bor i Jakobstad berättade att Finland är en av de säkraste platserna att bo på och att människorna här har en mycket bra balans mellan arbete och privatliv. I kombination med att finländarna också påstås vara de lyckligaste människorna på jorden fascinerades jag av livsstilen i Finland.”

Med den här informationen beslutade Arafat att söka sig till yrkeshögskolan i Vasa för att följa sin passion och bli mjukvaru-utvecklare. Under sina studier och sociala aktiviteter knöt Arafat ett emotionellt band till Vasa. Han anser också att Vasa är en av de få städer i Finland där mångfalden verkligen syns. Detta band är anledningen till att han drogs tillbaka till Vasa våren 2022, ett år efter examen och flytten till Helsingfors.

”I Helsingfors började jag snart söka efter sätt att återvända till Vasa med ett bra jobb. Jag hittade många möjligheter, och Regtech var det bästa alternativet för mig.”

Dela denna nyhet

Relaterade nyheter.