Endast fantasin som sätter gränser

Christina Koivula är medgrundare och COO på Regtech. Idén till att starta ett eget företag fick hon och några tidigare kollegor då de kände att de med sina individuella styrkor verkligen kompletterade varandra, , att de hade en tydlig vision om hur de kunde hjälpa kunder i deras digitala utveckling – och inte minst för att de hade roligt tillsammans.

”Allt blir ju bättre då man har roligt, även själva jobbet”, säger Christina, som spunnit vidare på att Regtech ska vara en arbetsplats där man har kul tillsammans. Det trivsamma kontoret i centrum av Vasa inbjuder till avslappnad samvaro och Christina gläds över att kollegorna återigen kan umgås tillsammans på kontoret.

”Efter pandemiåren har vi egentligen inte behövt ta till några speciella åtgärder för att locka folk tillbaka till kontoret, det har bara blivit så att alla är här”.

Christina ser så gott som enbart fördelar med fysiska människomöten, speciellt då det gäller att inkludera nya kollegor i arbetsgemenskapen. Regtech jobbar aktivt och kontinuerligt med teambuilding för att integrera nya kollegor, och även för att teamet i Vasa ska lära känna de olika kontakterna inom Svea, både i Finland och Sverige.

”Ofta kan en teambuilding-aktivitet ligga utanför någons bekvämlighetszon men det är just sådana gånger man blir starkare tillsammans och lär känna varandra på ett annat sätt än då man bara sitter och diskuterar över en kopp kaffe.”

Individuella styrkor tas tillvara

Genom att bygga upp gemenskapen strävar man enligt Christina också till att var och en ska känna sig tillräckligt bekväm för att våga testa och pusha både sina egna och andras gränser. På en innovativ arbetsplats är det viktigt att ta tillvara individuella styrkor, även från personer utanför den specifika projektgruppen. En ”varför gör ni inte så där?”-fråga från en utomstående kan vara precis vad som behövs för att en idé ska få luft under vingarna.

”Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Både här på Regtech och inom Svea känner jag att var och en har möjlighet att forma sin egen position och sitt projekt i den riktning man själv vill”.

Personalens välmående och utveckling prioriteras

Personalens välmående och deras möjlighet till personlig utveckling är det som Christina själv brinner för. Regtech har till exempel en årlig utbildningsbudget öronmärkt för varje anställd som får användas till den utbildning personen ifråga själv önskar. ”Det behöver absolut inte vara frågan om java-kodning eller dylikt, utan kan lika bra vara en kurs i mental styrka”.

Christina själv deltar i både projektjobb och workshops, men som ansvarig för administrationen hinner hon inte alltid vara så aktiv i projektarbetet som hon skulle vilja. Som organisatör ut i fingerspetsarna med en förkärlek för pappersarbete är hon dock medveten om att hennes styrkor används på helt rätt sätt.

”Dessutom har jag under åren fått vidareutbilda mig i hur man inom finansbranschen följer alla lagar och förordningar (compliance), något jag tycker är väldigt intressant. I finansbranschen som till sin natur är internationell, är det ett mycket viktigt område; våra kunder behöver allt som oftast hjälp med att kontrollera att de följer rätt förordningar, speciellt om de har verksamhet utanför EU.”

Hästarna ger hälsosam balans

Christinas två döttrar, Kine, 18, och Nova, 12,, förstår inte hur deras mamma kan tycka att det är kul att sitta på kontor och vända papper. ”Jag råkar gilla det som andra tycker är tråkigt och tur är väl det”, säger Christina med ett leende.

En annan del av Christinas bakgrund kan dock skönjas i den äldre dotterns studieval då hon för tillfället studerar vid ett ridgymnasium i Sverige. Christina kommer nämligen från en hästfamilj med stort H: ”Mina föräldrar träffades faktiskt på en ridtävling, och familjen har haft hästar i hela mitt liv.”

Att jobba i stallet på fritiden ger Christina välbehövlig balans och motvikt till arbetslivet, i stallet varken vill eller kan hon fundera på budgeter och GDPR. Stallet slukar det mesta av Christinas lediga tid och med en äkta man som är egenföretagare, finns det inte rum för så många andra fritidsaktiviteter. Familjen försöker ändå komma iväg på gemensamma resor nu som då.

”Helst till så pass exotiska platser att 4G inte fungerar – då pratar vi kvalitetstid på riktigt”, avslutar Christina med ett stort skratt.

Dela denna nyhet

Relaterade nyheter.